Primul troian detectat pe telefoanele cu sistem de operare Android

Articol postat de:

trojan_horse

Kaspersky Lab anunta ca un prim program periculos, clasificat in categoria Trojan-SMS, a fost detectat pe telefoanele mobile care ruleaza sistemul de operare Android de la Google.

Numit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, acesta a infectat deja mai multe dispositive mobile.

Programul se instaleaza pe dispozitivele smartphone care ruleaza Android sub deghizarea unei aplicatii media banale.

Utilizatorilor li se solicita sa accepte instalarea unui fisier de 13KB, cu extensia standard .APK a aplicatiilor Android. Odata instalat pe telefon, troianul incepe sa trimita SMS-uri catre o lista de numere cu suprataxa, fara acordul sau cunostinta utilizatorului telefonului.

Troienii-SMS sunt cea mai raspandita categorie de programe periculoase pentru telefoanele mobile, dar Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a este primul scris special pentru platforma Android. Trebuie notat ca pana acum au existat cazuri izolate de dispozitive ruland Android care au fost infectate cu programe spyware. Primul asemenea program a aparut in 2009.

”Dupa cum arata datele organizatiei de cercetare de piata IDC, vanzarile de telefoane mobile pe platforma Android inregistreaza cea mai mare rata de crestere dintre toate platformele vandute. Ca urmare, ne putem astepta ca numarul de programe periculoase scrise special pentru aceasta platforma sa creasca”, spune Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager la Kaspersky Lab.

”Kaspersky Lab dezvolta activ tehnologii si solutii pentru a proteja sistemele de operare, iar Kaspersky Mobile Security pentru Android este asteptat sa fie lansat la inceputul anului 2001”.

Kaspersky Lab recomanda utilizatorilor sa urmareasca cu atentie accesul la ce servicii sunt solicitate de aplicatii atunci cand acestea sunt instalate, inclusiv accesul la serviciile scumpe, cum ar fi trimiterea de SMS-uri catre numere cu suprataxa. Daca utilizatorul accepta accesul la aceste servicii in faza de instalare, este posibil ca programele respective sa initieze apeluri si sa trimita mesaje fara a mai cere aprobare ulterioara.

Semnatura pentru Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a a fost deja adaugata in baza de date a Kasperky Lab.

Sursa: Kaspersky