Virus informatic, similar cu Stuxnet, detectat în 8 țări

Articol postat de:

images_1320573313

Noul virus informatic „Duqu”, pe care specialistii il compara cu virusul Stuxnet care a fost utilizat in atacuri impotriva programului nuclear iranian, a fost detectat in opt tari, a anuntat joi societatea de securitate informatica Symantec.

„Amenintarea Duqu ia amploare”, anunta Symantec intr-un comunicat, precizand ca a reperat virusul in intreprinderi sau administratii prezente „in opt tari”, si anume Franta, Olanda, Elvetia, Ucraina, India, Iran, Sudan si Vietnam.

„Duqu”, numit astfel de catre laboratorul de cercetare care l-a descoperit in octombrie, deoarece genereaza fisiere cu extensia „DQ”, imparte o buna parte din codul sau sursa cu Stuxnet. El reprezinta o amenintare „aproape similara”, dar are un scop „complet diferit”.

Fiind un instrument de acces la distanta care nu se autoreplica, scopul sau nu este de a sabota in mod direct un sistem de control industrial, ci mai degraba de a colecta date de la entitati ca producatorii de sisteme de control in industrie, pentru a lansa atacuri mai usor impotriva unor terti, explica Symantec.

In afara de prezenta acestuia constatata in opt tari, Symantec anunta „rapoarte neconfirmate” asupra unei posibile contaminari cu Duqu in alte patru tari, si anume Marea Britanie, Austria, Ungaria si Indonezia.

Detectat in 2010, virusul Stuxnet a infectat un program Siemens de control al automatelor industriale foarte utilizate in sectoarele apei, platformelor petroliere si centralelor electrice.

Sursa: Symantec