Interceptarea – ilegală în noul Cod Penal

Articol postat de:

interceptare-685x320

Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice a fost reglementată prin Legea 161/2003, Titlul III. Cap. III. Secțiunea 1 – Infracțiuni contra confidențialității și integrității datelor și sistemelor informatice, art. 43 definind:

(1) Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică și care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce conține date informatice care nu sunt publice.

Infracțiunea de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice preia literal redactarea dispozițiilor art. 43, cu un regim de pedeapsă mai blând, astfel că art. 361 (Titlul VII. Cap. VI. Infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice) statuează:

(1) Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică și care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic, ce conține date informatice care nu sunt publice.

Existența infracțiunii de interceptare ilegală presupune, ca modalitate uzuală, folosirea unor programe și aplicații, în general ele însele având caracter ilegal, pentru a intercepta transmisii de date informatice, precum parole sau coduri de acces, date de securitate ale instrumentelor de plată electronică, date confidențiale etc.

Infracțiunea prevăzută de art. 361 se diferențiază de infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic prin faptul că acțiunea de interceptare se realizează în procesul de transmitere a acestor date de la un sistem informatic la altul. Ambele infracțiuni sunt săvârșite cu scopul de a obține ilegal date informatice (de regulă, folosite ulterior pentru comiterea de infracțiuni contra patrimoniului), interceptarea comportând, însă, un caracter dinamic, în timp ce accesul ilegal are un caracter static. Mai mult, infracțiunea de interceptare ilegală a datelor informatice poate constitui un mijloc de comitere a accesului, fără drept, la un sistem informatic. De exemplu, prin folosirea unui program de tip trojan, se obțin numele de user și parola de acces la un cont de e-mail și, utilizând aceste date, se accesează fără drept contul respectiv pentru obținerea unor date personale.

Infracțiunea de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice este văzută ca incriminare completatoare în raport cu accesul, fără drept, la un sistem informatic, în numeroase situații putând exista între cele două infracțiuni o legătură consecvențională.

Din punctul de vedere al pedepsei, norma penală ar putea fi considerată legea penală mai favorabilă, având în vedere limitele mai scăzute ale pedepsei, prevăzute de art. 361, de la unu la 5 ani, spre deosebire de legea specială anterioară, care prevedea o pedeapsă de la 2 la 7 ani.

Totodată, tentativa se sancționează, în conformitate cu art. 366 NCP:

Tentativa la infracțiunile prevăzute în prezentul capitol se sancționează.

 

Sursa foto: ex-press.ro
Sursa articolului: Anamaria Trancă, Dumitru Cristian Trancă, „Infracțiunile informatice în noul Cod Penal”, ed. UJ, 2014, ISBN 978-606-673-366-3