BitDefender oferă un utilitar gratuit pentru dezinfectare în cazul infecției cu Stuxnet

Articol postat de:

images_1286991924

BitDefender a lansat un instrument gratuit de dezinfectare in cazul infectiei cu Win32.Worm.Stuxnet. Acest utilitar poate sa indeparteze toate variantele de Win32.Worm.Stuxnet cunoscute pana acum, precum si componentele rootkit ale viermelui.

“Produsele de securitate BitDefender contin semnaturi generice care detecteaza toate variantele de Stuxnet identificate din data de 19 iulie. De asemenea, am creat un instrument de dezinfectie pentru sistemele infectate cu Stuxnet, care poate fi folosit inclusiv de cei care nu folosesc produseleBitDefender” a declarat Catalin Cosoi, Head of the BitDefender Online Threats Lab.

Win32.Worm.Stuxnet este o noua categorie de malware, care a aparut in luna iulie. Desi infecteaza toate sistemele de operare Windows, aceasta tinteste in mod special sistemele care ruleaza aplicatii de tip SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), si in mod special cele care au instalat software-ul Siemens WinCC.

Viermele se raspandeste exploatand o serie de vulnerabilitati de tip „0-day” din sistemul Windows. Mai mult decat atat, acesta se auto-executa dintr-un dispozitiv de stocare infectat, chiar in momentul in care sistemul de operare proceseaza scurtaturile .lnk special concepute. Exploatarea cu succes a acestei vulnerabilitati duce la instalarea unui backdoor, precum si a altor doua componente rootkit care vor ascunde atat fisierele cu extensiile .lnk, cat si .tmp.

Utilitarul poate fi folosit atat pe sistemele care ruleaza sisteme de operare pe 32 de biti, cat si pe 64 de biti si va elimina componentele rootkit impreuna cu viermele.

Instrumentul de dezinfectie impotriva viermelui Stuxnet poate fi descarcat din sectiunea Removal Tools sau de pe www.malwarecity.com, o initiativa BitDefender dedicata celor interesati de securitatea informatica.

Sursa: Bitdefender