3,2 milioane de atacuri cibernetice P2P pe lună

Articol postat de:

images_1299062374

Infractionalitatea cibernetica a atins un nou nivel de complexitate in 2010 si isi va mentine ascensiunea si in 2011, apreciaza compania Kaspersky Lab, care estimeaza, intr-un comunicat, ca in ultima parte a anului 2010 au fost inregistrate 3,2 milioane de atacuri P2P (peer to peer, de la un sistem informatic la altul).

„Anul 2010 a fost caracterizat de o crestere a atacurilor lansate prin retelele P2P, un canal de infectare foarte des folosit. Alte cai de atac au fost cele prin intermediul browser-elor de Internet. Retelele P2P au reusit sa raspandeasca toate tipurile de malware – virusi, backdoor, cai troieni, viermi, programe antivirus false etc, Kaspersky Lab inregistrand cel putin 3.2 milioane de atacuri P2P pe luna in ultima parte a anului”, se arata in cadrul analizei ‘Outcomes for 2010 and Predictions for 2011′, realizata de Kaspersky Lab.

Cea mai utilizata metoda de infectare a computerelor, pe langa atacurile cibernetice lansate prin intermediul website-urilor infectate si a retelelor de tip botnet, sunt exploatarea breselor de securitate din programe informatice populare. Infractorii cibernetici au inceput sa-si indrepte atentia si catre alte produse
software, exploatand vulnerabilitati in platformele Adobe sau Apple, nu numai in aplicatii Microsoft.

Conform analizei companiei Kaspersky, infractorii cibernetici au continuat sa foloseasca metoda infectarii calculatoarelor prin intermediul procedurilor de download (drive-by downloads), in aceeasi categorie intrand tehnici precum optimizarea afisarii rezultatelor in motoarele de cautare, pentru ca site-urile infectate sa apara printre primele in lista in urma unei cautari online, utilizarea de bannere si link-uri care directioneaza traficul
catre pagini web cu continut neadecvat.

Viermele Stuxnet este considerat a fi fost apogeul unor inlantuiri de incidente, adevarate pandemii cibernetice, din cauza vitezei de raspandire, deschizand drumul unor categorii de malware foarte complexe si elaborate. „Stuxnet este un caz aparte din cauza complexitatii sale extraordinare, dar si pentru ca tinteste controlere programabile (programmable logic controllers – PLC) folosite in productia industriala”, spune seful pentru probleme de securitate al companiei, Alexander Gostev, autorul analizei mentionate. „Acesta este primul exemplu de atac cibernetic de profil inalt, cu scop de sabotaj industrial, demonstrand ca granita dintre lumea virtuala si cea reala incepe usor-usor sa se erodeze. In viitorul apropiat, situatii de tipul Stuxnet vor genera noi probleme pe care vom fi nevoiti sa le rezolvam”, a subliniat Gostev.

Celelalte incidente informatice amintite de expertul de la Kaspersky sunt botnet-urile Mariposa, ZeuS, TDSS, Koobface, Sinowal si Black Energy 2.0, care au afectat milioane de computere in intreaga lume.

Pentru anul 2011, Gostev apreciaza ca ne vom confrunta cu o noua categorie de programe spion (spyware) care vor culege orice fel de informatii despre utilizatori, pana la culoarea ochilor si a parului, si vor examina fiecare document stocat pe computerele infectate. Spionajul de stat si spionajul industrial vor lua amploare, iar infractorii cibernetici vor incepe sa tinteasca o arie mai larga de organizatii, nemaipunand accentul doar pe online banking si sisteme electronice de plata. Scopul principal se va concretiza in malware creat pentru a fura profile complete ale victimelor si nu doar cateva informatii referitoare la cardurile de credit.

Principala metoda pentru raspandirea de malware si initiere de atacuri va fi prin intermediul browser-elor si va urmari exploatarea vulnerabilitatilor din soft-urile pe care utilizatorii le au instalate pe computere. De asemenea, va creste numarul amenintarilor informatice pentru platformele de operare pe 64 de biti, al atacurilor asupra dispozitivelor mobile, dar si al celor care vizeaza utilizatorii de retele sociale. In tot acest peisaj, binecunoscutele atacuri DDoS vor ramane una dintre cele mai mari probleme ale Internetului.

Sursa: Kaspersky