Criminalitatea cibernetică, o „afacere” profitabilă și neafectată de criză

Articol postat de:

cyber-criminal

Criminalitatea cibernetică a provocat în ultimele 12 luni pierderi de circa 117,4 miliarde de dolari la nivel mondial, această activitate devenind ‘una dintre cele mai profitabile afaceri, care nu a avut de suferit de pe urma crizei’, a declarat, marți, Roberto Testa, directorul de marketing al companiei Symantec, care a prezentat un raport asupra criminalității cibernetice, transmite agenția EFE.

Conform documentului, atacurile cibernetice au afectat circa 378 de milioane de utilizatori de internet. Cele mai mari pierderi rezultate în urma acestor atacuri s-au întregistrat în SUA (39,14 miliarde de dolari), China (37,79 miliarde) și Europa (12,14 miliarde).

Compania Symantec avertizează că aproape jumătate dintre utilizatori nu își iau măsuri elementare de precauție în utilizarea tabletelor și a smartphone-urilor, precum protejarea cu parole, programe antivirus sau constituirea de fișiere de rezervă.

Raportul mai avertizează că 38% dintre utilizatorii unor dispozitive mobile au fost ținta unui atac informatic în ultimele 12 luni. Cei care dispun de asemenea dispozitive ‘le folosesc la cumpărături, la consultarea datelor financiare, dar uită să le protejeze’, avertizează reprezentantul Symantec.

Acesta atrage atenția și asupra faptului că profilul atacatorului cibernetic s-a schimbat. ‘Astăzi el este discret, mobil și social (…) și încearcă să profite de încrederea emoțională oferită de rețelele de socializare pentru a-și atribui o altă identitate și a înșela mai ușor’, mai afirmă el.

Raportul conține și un sondaj în care 62% dintre cei intervievați consideră că la ora actuală nu mai există confidențialitate pe internet, iar 40% dintre ei își manifestă dorința de a putea elimina definitiv unele date personale accesibile în rețeaua web.

Rețelele de socializare continuă să fie unul dintre canalele predilecte ale atacurilor, 12% dintre utilizatorii acestora susținând că cel puțin un cont le-a fost piratat, iar 10% dintre persoane accesează conturile partenerului sau partenerei de viață ori ale prietenilor, fără permisiunea lor. O altă vulnerabilitate este reprezentată de faptul că aproape jumătate dintre internauți folosesc dispozitivele informatice atât în interes profesional, cât și personal.

Sursa foto: umsa-security.org
Sursa articolului: http://www1.agerpres.ro/