Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Guccifer

Articol postat de:

DIICOT

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpatului  L.M.L, alias „ Guccifer”,  în stare de arest preventiv,  sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

  • acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice prev. de  art. 360 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal, art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
  • restricţionarea accesului la date informatice prev. de art. 362 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
  • transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic prev. de art. 364 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din Codul penal şi  art. 5 alin. 1 din Codul penal,
  • violarea secretului corespondenţei prev. de art. 302 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpatul L.M.L, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poşta electronică.

Totodată, inculpatul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise. Ulterior, inculpatul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor  în cauză. Inculpatul L.M.L a fost condamnat definitiv,  în anul 2012,  pentru fapte  similare. Dosarul a fost trimis   spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

Faptele inculpatului sunt  analizate prin raportare la dispoziţiile art. 4 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Sursa foto: www.criterii.ro
Sursa articolului: DIICOT