Serviciile Google și Level 3, deturnate în Turcia

Articol postat de:

google turcia

Google susține că serviciul DNS este interceptat de majoritatea furnizorilor turcești, după ce guvernul a implementat măsuri de cenzură a Internetului.

Guvernul Turciei, implicat într-un scandal de corupție, a început să restricționeze accesul la Internet pe 21 martie, când a blocat accesul către platforma socială Twitter,  argumentând că acesta încalcă legile naționale legate de dreptul la intimitate. YouTube a fost blocat pe 27 martie, din motive de securitate națională, anume publicarea unei conversații între Ministrul de Externe al Turciei și un membru al forțelor armate privind problemele din Syria, relatează Computer World.

Potrivit Google, furnizorii turcești de Internet au creat servere care înlocuiesc serviciul Domain Name System (DNS) al companiei. ,, Am primit mai multe rapoarte credibile și am confirmat în urma cercetărilor noastre că DNS-ul Google a fost interceptat de majoritatea furnizorilor turcești de Internet”, a spus Steven Carstensen, inginer software Google.

Utilizatorii de Internet care nu vor să folosească serviciile DNS ale furnizorilor lor pot folosi DNS-ul public Google. Serverele DNS traduc numele domeniilor în adrese IP care pot fi folosite într-un browser web. Utilizatorii din Turcia au apelat la serviciul public DNS după ce guvernul a impus restricții asupra furnizorilor.

Compania națională de telefonie a Turciei, TurkTelekom, a deturnat serverele DNS ale companiilor Google și Level 3 folosind Border Gateway Protocol (BGP), care reprezintă informațiile publice utilizate în echiparea rețelelor pentru a ghida traficul. Ocazional, o organizație va greși și va furniza date BGP incorecte, care va deturna traficul care aparține altei rețele. În cazurile menționate, schimbările BGP pot fi malițioase.

Indivizii care încearcă să folosească serviciile DNS ale companiilor Google și Level 3 sunt redirecționați ,,în mod clandestin” către alți furnizori din cadrul TurkTelekom, a spus Earl Zmijewski, vice-președinte Renesys.

Sursa foto: www.securityportal.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro