Virusul MiniDuke a lovit România

Articol postat de:

cyberwar-header

Spionajul si razboiul nu se duc doar prin mijloace “clasice” de acum programele pe calculator pot provoaca daune de zeci de milioane de dolari. Romania nu a scapat fara sa fie tinta unui razboi cibernetic ce abia a inceput.

MiniDuke este virusul despre care oficialii de la Serviciul Roman de Informatii au recunoscut ca a lovit Romania. Nu este primul virus care a atacat computerele din mai multe institutii din tara noastra, insa ultimele cercetari arata ca virusul nu a venit din partea unui grup de infractori, precum s-a mai intamplat in trecut, ci din partea unui alt stat. Deocamdata nu au fost insa facute publice informatii cu privire la statul despre care vorbesc oficialii SRI.

Virusul MiniDuke a atacat si Ucraina, Belgia, Ungaria, Portugalia si Cehia. La noi au fost vizate doar institutiile guvernamentale. Virsului a fost foarte mic (doar 29 kb) si era mascat sub forma unui mail-uri cu atasament. La prima vedere destinatarul avea senzatia ca mesajul a fost trimis de o institutie, insa odata intrat in sistem MiniDuke avea acces la informatii secrete si trimitea mesajele mai departe cu ajutorul unui cont de Twitter prin care trimitea mesaje criptate.

Sursa foto: www.digitaltrends.com
Sursa articolului: TehnoPol