Analiza fraudelor din domeniul telecomunicațiilor

Articol postat de:

www.mediereonline.com-fiscalitate-it-680x365

Cercetarea fraudelor din domeniul telecomunicațiilor este aparent foarte dificilă. Unul dintre cei mai importanți factori care pot conduce la o investigație cu rezultate nesatisfăcătoare este lipsa de cunoștințe tehnice a persoanelor implicate în desfășurarea verificărilor privind această relativ nouă modalitate infracțională.

În scopul combaterii acestor amenințări, este necesară o strânsă cooperare cu furnizorii de servicii de telecomunicații și cu autoritățile responsabile cu autorizarea și verificarea operatorilor de rețele, precum și cu furnizorii de echipamente hardware si software pentru aceștia.

În acest sens, se pot stabili puncte de contact, identificându-se individual persoanele care pot furniza informații tehnice și modalități de contactare a acestora. În lipsa unui personal calificat în rândul polițiștilor criminaliști, ar putea fi atrași tehnicieni din companiile de telecomunicații, cu acordul angajatorilor acestora, pentru efectuarea unor activități operative, precum cercetarea la fața locului, verificări tehnice, percheziții, putând fi identificate astfel probe foarte importante.

Cercetarea acestor fapte solicită acțiuni operative, întrucât săvârșirea infracțiunii nu va dura mai mult decât timpul necesar autorului să asculte sau să utilizeze serviciile de telecomunicații. De aceea, probele trebuie identificate și indisponibilizate cât mai repede, asigurându-se că datele solicitate companiilor de telecomunicații acoperă întreaga perioadă a activității infracționale.

Primele verificări presupun contactarea reprezentanților companiilor de telecomunicații în scopul:

  • înțelegerii modului de funcționare a sistemului;
  • obținerii tuturor înregistrărilor referitoare la incidentul infracțional (facturi telefonice, fișiere jurnal ale sistemelor informatice etc.)
  • analizării în comun a datelor deținute, precum și a înregistrărilor de sistem;
  • obținerii de sprijin în activitățile ce urmează a fi întreprinse (percheziții, analize ale echipamentului capturat);
  • verificării personalului implicat;
  • verificării, activării sau schimbării măsurilor de siguranță;
  • obținerea unei reclamații (în funcție de natura cazului investigat, dacă paguba urmează a fi suportată de furnizorul de servicii).

Analiza fraudelor în legătură cu telefonia mobilă

Unii operatori de rețele de comunicații mobile înregistrează încercările de accesare a unor telefoane mobile parolate, cât și a numărului de pe cardul SIM pe baza numărului IMSI (International Mobile Subscriber Identity), emitentului cardului SIM, putând astfel fi identificat deținătorul contului.

În cazul clonării unui telefon mobil analog, acesta va funcționa pe două frecvențe radio diferite în același timp, una fiind folosită de proprietarul legitim, cealaltă de infractor. Prin triangulație se poate identifica telefonul ilegal, folosit cu ajutorul unui dispozitiv (radio compas), localizat la stația de radio de bază radio (RBS), prin care comunică telefonul respectiv.

Analiza fraudelor referitoare la hacking și manipularea rețelelor de telecomunicații

Aceste tipuri de fraude sunt comise de persoane specializate în folosirea frauduloasă a rețelelor de telecomunicații și de aceea, investigatorul trebuie să stabilească dacă este vorba despre un grup infracțional organizat. Și în acest caz, eficiența verificărilor depinde de rapiditatea depistării și reclamării fraudei de către persoanele fizice sau juridice prejudiciate, precum și de posibilitatea folosirii unor mijloace tehnice adecvate de urmărire și supraveghere a conexiunilor realizate.

De asemenea, se vor efectua verificări în vederea identificării unor eventuale legături infracționale situate în interiorul companiei furnizoare de servicii telefonice sau a altor persoane (foști angajați, personal de întreținere etc.) care au avut acces la rețeaua în cauză.

Sursa foto: mediereonline.com
Sursa articolului: Asociația Criminaliștilor din România, „Investigarea criminalistică a infracțiunilor din domeniul crimei organizate”, 2010, ISBN 978-973-0-08274-6Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>