Analiza fraudelor privind licitațiile fictive

Articol postat de:

amenzidepeste101milioaneleipentr-1351754388

Cea mai des utilizată formă de săvârșire a acestor infracțiuni este nepredarea bunului pentru care s-a licitat. În această situație, câștigătorul licitației va fi înștiințat prin e-mail de către casa de licitații on-line să contacteze vânzătorul pentru a se stabili detaliile tranzacției (forma de plată, modalitatea de trimitere a bunului). În toate cazurile, făptuitorul va solicita plata în întregime sau în parte a sumei, ce reprezintă contravaloarea bunului înainte de trimiterea bunului, dar cumpărătorul de bună-credință va constata că, la data stabilită, nu a primit bunul pentru care a licitat.

Instrumentarea cauzelor care implică, ca modalitatea de săvârșire, nepredarea bunului pentru care s-a licitat, poate porni, ca mod de sesizare, de la plângerile formulate de persoanele păgubite, de la înștiințările primite de la instituțiile statelor ai căror cetățeni au fost înșelați în acest mod sau chiar de la sesizări din oficiu (de exemplu, în situația în care din investigarea unei reclamații vor rezulta date despre săvârșirea altor fapte de aceeași natură).

Fraudele comise cu prilejul organizării unor licitații prin internet au căpătat o amploare deosebită pe teritoriul României, în ultimii ani, aceste tipuri de infracțiuni fiind identificate și documentate cu sprijinul autorităților americane și al altor state ai căror cetățeni au fost prejudiciați.

Sursa foto: licitatiiseap.ro
Sursa articolului: Asociația Criminaliștilor din România, „Investigarea criminalistică a infracțiunilor din domeniul crimei organizate”, 2010, ISBN 978-973-0-08274-6Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>