Analiza IRC (Internet Relay Chat)

Articol postat de:

images_1286639288

IRC este un serviciu care permite comunicarea in scris intre doua sau mai multe persoane in timp real. Utilizatorii, cunoscuti sub un anumit nume („nickname”), ruleaza un program, denumit client (de exemplu mIRC etc.), cu ajutorul caruia se conecteaza la serverele sau reteaua IRC unde vor intra pe unul din multele „canale” existente, unde pot comunica cu celelalte persoane.

Conversatia respectiva poate sa fie publica (situatie in care toate persoanele aflate pe canalul in cauza vor putea citi ceea ce scriu ceilalti) sau privata(intre doua sau mai multe persoane, fara ca celelalte persoane aflate pe canalul respectiv sa poata citi mesajele transmise).

Exista foarte multe canale, fiecare fiind impartit intre toate serverele si retelele IRC, astfel incat un utilizator nu trebuie sa fie conectat la acelasi server cu persoanele cu care corespondeaza. Unele din aceste canale sunt secrete, in sensul ca accesul va fi permis numai unor indivizi selectati in prealabil.

Conversatiile pe chat se desfasoara folosindu-se anumite prescurtari sau simboluri ce trebuie cunoscute de investigator pentru a intelege ce se discuta.

Investigarea fisierelor log ce se pot identifica in computerul suspectului sau in serverele de IRC pot scoate la iveala date foarte importante in legatura cu activitatea infractionala a celui in cauza.

Sursa: PRUNĂ, Ștefan; MIHAI, Ioan-Cosmin; “Criminalitatea informatică”, ISBN 978-606-530-073-6, Editura Sitech, 2008