Analiza paginilor de web și a fișierelor generate de activitatea pe Internet a suspectului

Articol postat de:

images_1286639138

Multe organizatii sau persoane isi creeaza pagini de web speciale, cu informatii referitoare la scopurile urmarite de structura respectiva, interesele individuale, etc. Atunci cand continutul unor asemenea locatii prejudiciaza ordinea publica (propaganda rasista, pornografie infantila) sau interesele altor persoane (incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala) se impune identificarea entitatilor aflate in spatele acestora.

Prima etapa in desfasurarea investigatiei consta in observarea directa a site-ului prin vizualizarea acestuia pentru a stabili daca datele prezentate in paginile acestuia aduc atingere ordinii de drept sau intereselor publice sau personale. Cu aceasta ocazie, pe baza linkurilor prezentate in pagina principala se poate crea o „harta” a site-ului, cu indicarea paginilor care contin date in cauza.

Urmatorul pas consta in stabilirea locatiei fizice a site-ului, mai precis in identificarea serverului care il gazduieste. Aceasta operatie se face pe baza numelui de sau pe baza adresei de IP asociata numelui de domeniu.

Pentru stabilirea locatiei site-ului se pot folosi programe pentru calculator dedicate acestui scop (VisualRoute, SamSpade, etc.).

In vederea asigurarii materialului probator, investigarea on-line a site-ului in cauza poate necesita copierea (prin download) a unei parti a informatiilor continute de paginile acestuia sau a intregului site, operatie ce se poate realiza, de asemenea, cu ajutorul unor programe pentru calculator specializate.

Paginile web (in sectiunea „Contact” si nu numai) pot oferi, prin continutul propriu-zis al acestora, informatii importante pentru identificarea celui care a creat site-ul (adrese de e-mail si chiar numere de telefon pentru eventualitatea in care vizitatorul doreste sa il contacteze pe „titularul” site-ului).

Daca se constata ca suspectul a creat site-ul respectiv folosind calculatorul personal (ce trebuie identificat si indisponibilizat in urma unei perchezitii), inainte ca acesta sa fie incarcat (upload) pe serverul care il gazduieste, atunci informatiile prezentate pe paginile web investigate vor fi regasite pe mediile de stocare ale acestui computer. Mai mult, prin verificarea browser-ului folosit si a directoarelor „History”, „Favourites”, „Cache/Temporary Internet Files” si „Cookies”, anchetatorul va putea stabili locatiile de Internet vizitate in mod uzual, determinand profilul suspectului.

Sursa: PRUNĂ, Ștefan; MIHAI, Ioan-Cosmin; “Criminalitatea informatică”, ISBN 978-606-530-073-6, Editura Sitech, 2008