Analiza probelor digitale

Articol postat de:

images_1286668016

O data aduse in laborator, componentele trebuie asamblate pentru a reconstitui sistemul original. Pentru aceasta se vor folosi fotografiile sau casetele video filmate inainte de ridicarea probelor, respectandu-se conexiunile originale, precum si informatiile obtinute de la martori in legatura cu practicile de utilizare a sistemului informatic respectiv.

Primul pas in analiza probelor de natura electronica este legat de necesitatea asigurarii veridicitatii lor. Pentru a putea dovedi veridicitatea probelor, este necesara ambalarea si sigilarea acestora in modul amintit mai sus .

Primul pas in asigurarea protectiei impotriva modificarii datelor din sistemele informatice trebuie facut chiar in timpul perchezitiei, prin luarea masurilor de protejare fizica ala scriere a mediilor de stocare.

Se recomanda ca analiza criminalistica a continutului discului sa se realizeze pe o copie fidela aa discului original, realizata ain laborator cu ajutorul unor programe si dispozitive speciale. Procedeul nu presupune doar copierea tuturor fisierelor aflate pe disc, ci a intregului continut al discului, sector cu sector, inclusiv fisierele temporare, fisierele de schimb, fisierele sterse, chiar informatia aflata pe portiunile avariate ale discului, etc. O asemenea copiere de aceasta natura se realizeaza acu ajutorul unor programe speciale. Se recomanda realizarea a doua acopii, pe una dintre ele realizandu-se analiza propriu-zisa, cealalta fiind o copie de rezerva.

Copierea trebuie realizata dupa un procedeu demn de incredere. Pentru a putea avea aceasta caracteristica, copierea trebuie:

  • sa asigure posibilitatea verificarii de catre terti; instanta de judecata sau partea adversa      trebuie sa poata sa verifice acuratetea copiei realizate.
  • sa aiba ca rezultat copii sigure, ce nu pot fi falsificate.

Este recomandata consemnarea detaliata a intregului proces de copiere, indicand echipamentele, programele si mediile de stocare utilizate.

Pastrarea in siguranta a probelor se realizeaza in primul rand prin copierea continutului sistemelor informatice originale, si desfasurarea investigatiei criminalistice asupra unei copii de lucru, avand aceleasi caracteristici cu originalul.

Ca o metoda de siguranta in plus, se poate realiza autentificarea matematica a continutului unui mediu de stocare, fie el hard-disc sau discheta, mediu optic, etc. Acest procedeu consta ain realizarea prin procedee matematice a unei imagini a mediului de stocare respectiv, imagine ce poate servi ca referinta ain cazul in care este contestata integritatea acestuia. Autentificarea se realizeaza cu ajutorul unor programe speciale ce ofera un grad de siguranta de 1 la cateva milioane.

Sursa: PRUNĂ, Ștefan; MIHAI, Ioan-Cosmin; “Criminalitatea informatică”, ISBN 978-606-530-073-6, Editura Sitech, 2008