Culegerea informațiilor din mediul informatic

Articol postat de:

investigatii

Culegerea datelor in mediul informatic si transformarea acestora in probe se va face in functie de indiciile existente in cazul investigat, caracteristicile acestora determinand procedura ce trebuie urmata.

Astfel, daca se porneste de la o adresa de e-mail (nume@mail.ro), in mod normal, primul lucru care va fi avut in vedere este identificarea posesorului acestei adrese.

In aceasta situatie se pot identifica mai multe posibilitati :

  • adresa de e-mail este gestionata de un operator national de servicii Internet, situatie in care acesta trebuie contactat imediat, cu respectarea conditiilor legale, in vederea aflarii identitatii persoanei care utilizaza adresa in cauza ;
  • adresa de e-mail nu este gestionata de un operator national de servicii Internet, situatie in care, prin cooperare internationala si cu respectarea procedurilor legale, se pot solicita datele de identitate furnizate de titularul adresei de e-mail la constituirea acesteia. In acest caz se pot identifica adrese de e-mail apartinand unor locatii care ofera serviciul de e-mail gratuit (www.Yahoo.com; www.hotmail.com; etc.). Este motivul pentru care, la constituirea acestor adrese, utilizatorii furnizeaza date nereale cu privire la identitate, dat fiind faptul ca aceste informatii nu sunt verificate. Insa, in majoritatea cazurilor serverul va pastra suficiente informatii referitoare la tipul de conectare si la adresa de IP a utilizatorului.

De asemenea, cu ajutorul bazelor de date apartinand unor site-uri dedicate acestui scop, se pot face cautari in vederea identificarii eventualelor mesaje postate de titularul adresei respective de e-mail in cadrul unor forumuri sau grupuri de discutii.

Daca indiciul existent face referire la o adresa Web (exemplu : http ://numeweb.ro/paginaweb), cu ajutorul unui browser trebuie vizualizat site-ul in cauza, sau cu ajutorul unor aplicatii acesta se poate copia in totalitate. Nu trebuie uitat faptul ca adresa IP a calculatorului folosit pentru vizualizarea sau download-ul site-ului poate fi colectata de serverul web investigat.

Sursa: PRUNĂ, Ștefan; MIHAI, Ioan-Cosmin; “Criminalitatea informatică”, ISBN 978-606-530-073-6, Editura Sitech, 2008