Mijloace de interceptare a datelor

Articol postat de:

images_1286637095

Exista mai multe posibilitati de interceptare a datelor, dar aceste tehnici complexe necesita cunoasterea si intelegerea in totalitate a modului de organizare si functionare a transmiterii datelor.

In acest sens, daca se respecta conditiile legale, se pot folosi urmatoarele tehnici de interceptare si monitorizare a traficului subiectului investigat.

  • E-mail-box shadowing – consta in interceptarea si copierea cu ajutorul operatorilor de Internet a mesajelor tip e-mail adresate sau trimise de suspect, aceste e-mail-uri trecand prin serverul de mail al ISP-ului;
  • Scanarea newsgroup-urilor – cu ajutorul programelor pentru calculator dedicate acestui scop, pe baza unor cuvinte cheie, dat fiind volumul foarte mare de date care se stocheaza si care impiedica verificare in totalitate a acestora;
  • Interceptarea comunicatiilor – folosindu-se dispozitive speciale (data analyser) care, daca sunt plasate in anumite noduri de retea (cat mai aproape de suspectul investigat), au capacitate de a intercepta si filtra pachetele de date chiar in situatia folosirii unor protocoale alternative. Unele din aceste dispozitive pot reface in totalitate fluxul informational original.

Sursa: PRUNĂ, Ștefan; MIHAI, Ioan-Cosmin; “Criminalitatea informatică”, ISBN 978-606-530-073-6, Editura Sitech, 2008