Alegerea unei parole bune

Alegerea unei parole puternice este un element vital pentru a fi in siguranta in mediul online. Trebuie urmate cateva reguli de aur, pe care un numar surprinzator de oameni le ignora. Care sunt cele mai folosite trei parole? „parola”, „maimuta”, si „123456″.

De ce sunt importante parolele?

In prezent Internetul este utilizat pentru o gama larga de activitati, incluzand tranzactii bancare online, cumparaturi online si cercetare online. Din ce in ce mai mult folosim Internetul si pentru a socializa. In ultimii ani s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a numarului retelelor sociale online cum ar fi Facebook, MySpace etc. Impartasim tot felul de informatii personale precum si muzica, fotografii si videoclipuri.

Din pacate, cu cat facem publice mai multe date personale, cu atat suntem mai expusi furtului de identitate online. Furtul de identitate se refera la furtul datelor personale care ii permit unui criminal cibernetic sa obtina bunuri si servicii in numele tau. Un criminal cibernetic poate, de exemplu, deschide un cont bancar, obtine un card de credit sau poate aplica pentru un permis de conducere sau pasaport. Sau poate fura pur si simplu bani din contul bancar.

Avand in vedere ca parolele protejeaza date atat de valoroase, este foarte clar de ce sunt atat de importante. Ar trebui sa-ti protejezi toate conturile online cu parole – dar fii foarte atent la alegerea lor.

Parolele te ajuta sa te protejezi impotriva furtului datelor personale. Prin folosirea lor, criminalilor cibernetici le este mai greu sa afle informatii despre tine, despre contul tau bancar (sau alte conturi online) si sa iti fure banii.

Alegerea unei parole puternice este un element important de reducere a riscului de a deveni o victima a cibercriminalitatii. Urmatoarele indicatii ar trebui sa te ajute sa-ti alegi o parola pentru conturile tale online.

Cum sa alegi parole sigure

Foloseste parole usor de memorat, pentru a nu fi nevoit sa le notezi sau sa le salvezi intr-un fisier pe PC (tine seama de faptul ca un asemenea fisier poate fi furat de criminalii cibernetici).

Nu folosi cuvinte reale pe care un hacker sau un criminal cibernetic le poate gasi intr-un dictionar.

Foloseste o combinatie de majuscule si minuscule, numere si caractere non-alfanumerice cum ar fi semnele de punctuatie (desi acestea din urma nu sunt permise intotdeauna).

Nu recicla parole, ex. nu folosi „parola1″, „parola 2″, „parola 3″ pentru diferite conturi.

Daca este posibil foloseste o fraza-parola, in locul unui singur cuvant.

Nu folosi aceeasi parola pentru mai multe conturi. Daca un criminal cibernetic afla parola de la unul din conturile tale, o poate folosi si la celelalte.

Cum sa-ti protejezi parolele

Nu folosi parole evidente care ar putea fi ghicite cu usurinta, cum ar fi numele sotului/sotiei, numele copiilor, numele animalelor, numarul masinii, coduri postale etc.

Nu dezvalui nimanui parolele tale. Daca o organizatie te contacteaza pentru a-ti solicita parolele, chiar si prin telefon, nu le furniza nicio informatie personala. Èšine seama de faptul ca nu stii cine se afla la celalalt capat al firului.

In cazul in care un magazin online sau un site web iti trimite un e-mail de confirmare care contine o parola noua, intra din nou in cont si schimba-ti parola imediat.

Verifica daca solutia ta de securitate blocheaza incercarile criminalilor cibernetici de a-ti intercepta sau fura parolele.

Atunci cand iti alegi parolele:

  • Asigura-te ca sunt usor de memorat;
  • Nu le dezvalui nimanui;
  • Nu te lasa convins sa le dezvalui unor organizatii ce par a fi legitime;
  • Combina majuscule si minuscule, numere si caractere non-alfanumerice;
  • Nu folosi aceeasi parola pentru conturi multiple;
  • Nu le recicla („parola1″, „parola2″, etc.).

Sursa: Kaspersky