Arabia Saudită infectează dispozitivele disidenților

O organizație pentru drepturile omului a acuzat oficialii din Arabia Saudită de infectare și monitorizare a dispozitivelor disidenților, prin malware de supraveghere.

Conform acuzațiilor ONG-ului Human Rights Watch, firma italiană Hacking Team a vândut oficialilor Arabiei Saudite software de supraveghere, folosit pentru a infecta dispozitivelor disidenților din districtul Qatif, locația unor proteste sporadice care au pornit în februarie 2011, scrie Security Week.

,,Am cercetat felul în care autoritățile supraveghează activiștii online care folosesc platformele sociale pentru a evidenția abuzurile față de drepturile umane. Se pare că autoritățile pătrund în telefoane mobile și transformă uneltele digitale în alte moduri de intimidare a vocilor independente”, a spus Cynthia Wong, reprezentant Human Rights Watch.

ONG-ul a spus că cercetătorii din cadrul companiei Citizen Lab au identificat o versiune malițioasă a unei aplicații care oferă acces telefoanelor la știri despre Qatif. Odată instalate în telefon, aplicația infectează dispozitivul cu spyware făcut de Hacking Team, al căror produs este vândut doar guvernelor. Spyware-ul permite oficialilor să acceseze istoria apelurilor, mesajele, contactele,email-urile și fișierele de pe platformele sociale, dar și pornirea camerei sau microfonului unui telefon, pentru a face fotografii și a înregistra conversații, au explicat reprezentanții Human Rights Watch.

Organizația a criticat vânzarea unor astfel de programe guvernelor, deoarece este foarte probabil ca acestea să fie folosite împotriva disidenților și a cerut companiilor care produc acest software să ,,înceteze să ofere suport guvernelor abuzive”.

Sursa foto: www.securityportal.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro