Cercetări DIICOT în urma unor atacuri de tip phishing asupra companiei eBay

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Valcea efectueaza cercetari fata de invinuitul CONCIOIU LIVIU MIHAIL, in sarcina acestuia retinandu-se savarsirea mai multor infractiuni  de frauda informatica, fapte  prev. de art. 42 alin.1 si 3, art. 44 alin. 2, art. 45, art. 46 alin. 2, art. 48, art. 49 din Legea nr.161/2003, art. 27 alin. 2 si  art. 27 alin. 3 din Legea nr. 365/2002, precum si a infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave, prev. de    art. 8 din Legea nr. 39/2003 rap. la art. 323 C.p. si  art. 215 alin.1, 2 ,3 si 5 C.p.

In fapt, se retine ca  in cursul anului 2009, invinuitul CONCIOIU LIVIU MIHAIL a lansat doua atacuri tip phishing asupra unui numar de 1784 de angajati si respectiv 1521 de angajati ai companiei eBay.Inc., carora le-a sustras ID-ul si parola.

Invinuitul a accesat neautorizat si a patruns in baza de date securizata a companiei eBay, de unde a sustras  documente interne ale companiei si diverse fisiere, printre acestea fiind si o aplicatie utilizata de angajatii eBay pentru interogarea bazelor de date cu clientii companiei si cu tranzactiile desfasurate de catre acestia.

La data de 8 iunie 2009, invinuitul CONCIOIU LIVIU MIHAIL a lansat  un nou atac informatic asupra unui numar de 417 angajati ai companiei carora le cunostea datele de identitate si adresa de e-mail, cu scopul de a patrunde din nou prin incalcarea masurilor de securitate in reteaua interna a eBay, unde au acces numai anumiti functionari ai companiei,  perturband astfel grav functionarea normala a acestui sistem de licitatii electronice.

Invinuitul a sustras prin phishing conturile unui numar de aproximativ 1183 de utilizatori legitimi ai companiei, prin folosirea mai multor site-uri de phishing.

Prejudiciului suferit de compania eBay, drept consecinta a atacului de tip phishing este 3.000.000 USD.

Sub alt aspect, se retine si faptul ca invinuitul CONCIOIU LIVIU MIHAIL impreuna cu alte persoane au obtinut datele de identificare ale unor carduri emise de banci din Italia si a efectuat operatiuni de retragere de numerar din ATM-uri prin utilizarea neautorizata a acestor date, obtinand suma de  peste 300.000 de  euro.

La data de 22.09.2010, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus retinerea pentru 24 de ore a invinuitului CONCIOIU LIVIU MIHAIL si a altor doua persoane.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie din cadrul S.C.C.O. Valcea.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat  cu ofiterii US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si cu autoritatile judiciare  italiene pentru solutionarea cauzei.

Sursa: DIICOT