Coreea de Sud acuză agențiile de spionaj nord-coreene pentru atacurile IT din ultima perioadă

Atacurile IT care au afectat Coreea de Sud in perioada recenta, denumite de unii chiar terorism cibernetic, par a fi legate de tensiunile provocate de vecinii de la Nord. Anchetatorii din Seul sunt convinsi ca responsabile sunt agentiile de spionaj nord-coreene.

Situatia tensionata din peninsula se inrautateste pe zi de trece, insa Coreea de Nord nu a raspuns pana acum acuzatiilor legate de atacurile cibernetice.

In data de 20 martie 2013, aproape 50.000 de PC-uri din Coreea de Sud au fost afectate de un atac cibernetic masiv. Anchetatorii au identificat mai intai adrese de IP din China si din alte 40 de tari ca sursa a atacurilor, dar analiza atenta a demonstrat ca cel putin 13 dintre ele au ca sursa Coreea de Nord.

Atacurile IT au paralizat sistemul bancar pentru cateva zile, dar au avut ca tinta si posturile TV din Coreea de Sud. Se pare ca tentativa de terorism cibernetic a fost o actiune de anvergura, planuita timp de aproximativ 8 luni inainte de atacul efectiv din luna martie.
Chiar daca functionarea computerelor a fost afectata temporar, oficialii din Coreea de Sud sustin ca datele bancare nu au fost compromise in niciun fel de atacul online.

Serviciile secrete din Coreea de Sud au mai gasit dovezi si alta data cu privire la atacuri cibernetice ale vecinilor din Nord, iar dintre cele 76 de programe malware utilizate pentru noul atac, 30 dintre ele au mai fost utilizate si in trecut.

22 dintre adresele IP ale noului atac coincid cu cele utilizate in atacuri mai vechi impotriva computerelor unor banci si publicatii din Coreea de Sud, in 2009, 2011 si 2012.

Concluziile investigatiei cu privire la sursa atacurilor nu s-au incheiat, dar rezultatele preliminare ofera un motiv in plus de ingrijorare pentru stabilitatea politica a Peninsulei Coreene.

Regimul de la Seul a fost criticat agresiv datorita lipsei de pregatire a unor sisteme de aparare impotriva acestui tip de atacuri. Coreea de Sud este una dintre tarile cu cea mai mare dependenta de internet, astfel ca un atac cibernetic afecteaza puternic viata de zi cu zi.

Sursa foto: indiatoday.intoday.in
Sursa articolului: BBC