Cum fură hoţii moderni banii de pe card

Hoții moderni au dobândit o nouă specializare: buzunaritul digital, pentru că astăzi banii sunt virtuali, stocați mai mult pe carduri și mai puțin fizic, în portofel. Hoții acționează în preajma bancomatelor și în marile centre comerciale, cu dispozitive electronice care le permite să citească rapid detaliile de pe cardurile contactless intrate în ultimii ani și pe piața din România.

Aceștia pot opera chiar și de la 15 centimetri distanță, spune un specialist în sisteme de securitate electronică din Chicago, citat de Daily Mail. Expertul susține că a căutat chiar el pe Internet accesoriile necesare unui hoț din era digitală. Acestea se comercializează la liber și astfel nu este complicat pentru orice răufăcător să devină expert în a te lăsa fără un ban în cont.

Tehnologia se bazează pe frecvențe radio înalte, de 13,56 Mhz, pentru a citi cardurile din proximitate. Hoții au la îndemână inclusiv o aplicație de smartphone care funcționează ca un scaner. În momentul în care un card este folosit în imediata apropiere a scanerului sau a smartphone-ului cu aplicație RFID, datele de pe card sunt înregistrate de aceste aparate. Ulterior pot fi descărcate într-un computer și folosite pentru clonarea cardurilor”, susțin experți în securitate.

Conform companiei Norton, în acest an, rata vulnerabilității cardurilor în fața atacurilor de acest fel va ajunge la 70%, iar sistemul de comunicare radio folosit de cardurile contactless este și cea mai mare problemă a lor de siguranță.

Hoțul poate activa aparatul ascuns într-un rucsac chiar și într-un metrou aglomerat, pentru a citi cardurile tuturor celor din jur. O altă metodă care a dat rezultate a constat în atașarea scanerului la un laptop. Specialiștii în securitate din toată lumea încearcă să găsească acum o soluție pentru a ieși din această situație delicată.

Care ar fi soluţiile actuale?

Până acum s-a descoperit că învelirea cardului într-o folie metalică bruiază semnalul transmis de scaner. Deja unii fabricanți de poșete și portofele au început să introducă astfel de folii metalice în pereții accesoriilor, ca măsură de precauție.

Apple, de exemplu, vrea să scape de acest risc prin eliminarea memoriei de pe iphone-uri pentru tranzacțiile derulate prin aplicația Apple Pay. Reprezentanții Chase Bank susțin că intenționează să elimine tehnologia RFID de pe cardurile pe care le vor emite în viitor, revenind la vechea metodă a cititoarelor de carduri.

Sursa foto: www.techsling.com
Sursa articolului: www.stiri.tvr.ro