De Sărbători, reţelele sociale devin pentru hackeri unelte de răspândire a viruşilor

Conform laboratorului anti-malware al Panda Security, infractorii cibernetici exploateaza reteaua Twitter pentru a raspandi malware cu ajutorul unor mesaje tematice de Sarbatori. Pentru ca suntem in perioada de vacanta, subiecte precum “calendarul Craciunului”, “Hanukkah” sau “Grinch” sunt printre cele mai populare subiecte utilizate de hackeri.

Mii de mesaje Twitter au fost lansate folosind diferite fraze tematice, cum ar fi “Nimanui nu-i pasa de Hanukkan” sau “Video socant cu Grinch”, impreuna cu URL-uri scurte ce directioneaza catre site-uri malitioase.

In plus fata de subiecte legate de Sarbatori, infractorii informatici utilizeaza si alte subiecte de actualitate pentru a-si raspandi creatiile, inclusiv festivalul “Sundance”, campania anti-SIDA, Carling Cup si subiecte despre actorul Morgan Freeman.

Avand in vedere riscul crescut din perioada Sarbatorilor, Panda Security ofera utilizatorilor o serie de sfaturi practice de securitate pentru utilizarea retelelor sociale:

  1. Nu dati click pe link-uri suspecte primite de la surse necunoscute sau care nu prezinta incredere. Acest lucru ar trebui sa se aplice mesajelor primite prin intermediul Twitter, prin alte retele sociale si chiar prin e-mail.
  2. Daca dati click pe link-uri, verificati pagina web catre care se face directionarea. Daca nu o recunoasteti, inchideti browser-ul.
  3. Chiar daca nu vedeti nimic ciudat in pagina accesata, dar vi se cere sa descarcati ceva, nu acceptati.
  4. Daca ati descarcat sau instalat un fisier executabil si PC-ul incepe sa lanseze mesaje sau se comporte ciudat, este probabil sa ai un malware pe calculator. In acest caz, ar trebui sa verifici calculatorul cu un scanner online gratuit, cum ar fi ActiveScan, disponibil la: www.activescan.com
  5. Ca regula generala, asigurati-va ca aveti calculatorul bine protejat pentru a va asigura ca nu sunteti expusi la riscul unei infectii de la orice cod malitios. Va puteti proteja cu noua solutie gratuita Panda Cloud Antivirus (www.cloudantivirus.com).

Sursa: Panda Security