DIICOT – Destructurarea unei reţele infracţionale specializată pe infracţiuni cibernetice

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Galaţi cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, având suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale au desfăşurat mai multe activităţi în scopul destructurării unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni informatice.

Procurorii au dispus prin Ordonanţele din data de 30.10.2014 reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaţilor  Căsăneanu Ştefan,  Comănescu Mihai Cosmin,  Lină Valentin Marian şi  Ursu Cristian-Ionuţ pentru sâvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori în formă continuată, tentativă la acces ilegal la un sistem informatic, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată, tentativă la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Instanţa a dispus arestarea preventivă faţă de trei inculpaţi pentru 30 de zile.

În data de  29.10.2014, inculpaţii Comănescu Mihai Cosmin, Lină Valentin Marian şi Ursu Cristian-Ionuţ au fost depistaţi  în Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche, jud. Constanţa, pe sensul de intrare dinspre Bulgaria, cu ocazia controlului de  frontieră, având asupra lor dispozitive hardware destinate clonării cardurilor, aproximativ 400 de carduri precum şi alte bunuri folosite în activitatea infracţională.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna septembrie 2014,  inculpaţii, constituiţi într-un grup infracţional organizat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au deţinut echipamente hardware și software  în scopul falsificării instrumentelor de plată iar  în data de 20.06.2014 unul dintre inculpaţi a  încercat să retragă numerar de la un ATM de pe raza municipiului Galaţi, folosind un card falsificat.

De asemenea, există suspiciunea că o parte din inculpaţi se ocupau de montarea la bancomate pe teritoriul Turciei de dispozitive de tip skimmer, ce asigurau accesul fără drept la datele informatice de pe carduri bancare autentice şi foloseau carduri bancare falsificate pentru retrageri de numerar pe teritoriul Turciei.

Sursa foto: www.gandul.info
Sursa articolului: www.diicot.ro