Europol şi FBI au doborât botnet-ul Zeus

Europol și FBI au coordonat un raid asupra botnet-ului GameOver Zeus, prin preluarea serverelor și întreruperea operațiunilor acestuia.

Autoritățile au declarat că același botnet a fost folosit pentru distribuția ransomware-ului CryptoLocker. GameOver Zeus este folosit în furtul datelor financiare din computerele infectate ale utilizatorilor, apoi pentru a trimite bani din conturile victimelor în cele ale atacatorilor. GameOver este distribuit și prin alți botnets, precum Cutwail, scrie ThreatPost.

Pe 30 mai, reprezentanții Centrului pentru Criminalitate Informatică al Consiliului Europei au colaborat cu mai multe companii de securitate și cercetători pentru a doborî botnet-ul și pentru a prelua serverele controlate de acesta. Microsoft sau Crowdstrike au fost unele dintre companiile care au participat la operațiune. FBI l-a identificat pe Evgeniy Mikhailovich Bogachev ca fiind cel care a controlat acțiunile realizate de  GameOver Zeus.

,,Această operațiune reușită a reprezentat un test important asupra abilităților statelor membre UE de a acționa rapid, decisiv și coordonat împotriva unei rețele periculoase de infractori care a furat bani și informații, făcând victime atât în UE, cât și în alte părți ale lumii”, a spus Troels Oerting, reprezentant al Centrului.

Sursa foto: www.i4u.com
Sursa articolului: www.securityportal.ro