NASA a suferit 13 atacuri cibernetice în 2011

NASA a confirmat ca pe parcursul anului 2011 s-a confruntat cu 13 atacuri cibernetice, acestea cauzand agentiei americane prejudicii in valoare de aproximativ 7 milione de dolari.

In urma atacurilor au fost sustrase date personale ale angajatilor si au fost accesate programele misiunilor, lucru ce ar putea compromite functinarea acestora.

Problema atacurilor hackerilor se datoreaza, se pare, bugetului redus pe care NASA il aloca securitatii sale. Insitutia cheltuie anual doar 58 de milioane de dolari din bugetul de 1,5 miliarde destinat activitatilor legate de IT.

“Unele sisteme NASA contin informatii sensibile care, in caz de furt sau pierdere, pot rezulta in pierderi financiare semnificative si in afectarea securitatii nationale”, a declarat Paul Martin, inspectorul general al intitutiei.

Unul dintre exemplele oferite de Paul Martin a fost cel al atacului realizat de un grup din China. Hackerii chinezi au accesat date din reteaua diviziei Jet Propulsion de la NASA, au descarcat si au sters informatii confidentiale pastrate de latorator in retea. Inainte de a parasi acest sistem, hackerii au incarcat pe retea un soft care le permitea sa acceseze si alte sisteme NASA, fara a lasa urme usor detectabile.

Sursa: ziare.com