Războiul Rece a fost înlocuit de un război al codurilor informatice

Un expert american in lupta antiterorista a avertizat in legatura cu un razboi al codurilor informatice care a luat locul Razboiului Rece, cu consecinte potential devastatoare.

“A fost Razboiul Rece, a fost razboiul impotriva terorismului (…) acum avem un razboi al codurilor”, a afirmat fostul agent CIA Cofer Black.

“Pentru al-Qaida, este natural sa (…) intre in spatiul informatic”,a declarat Black, care a lucrat 28 de ani pentru Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite.

El considera ca ampla operatiune de spionaj informatic dezvaluita miercuri de compania de securitate informatica McAfee, care a vizat mai bine de 70 de organizatii si guverne din intreaga lume, nu reprezinta decat un prim semnal care anunta o campanie de amploare.

Potrivit unui raport publicat miercuri de compania McAfee, mai mult de 70 de organizatii si guverne, printre care se numara si agentii ONU si mai multe grupuri americane de aparare au fost, in ultimii ani, tinta unor ample campanii de spionaj informatic, iar analistii considera ca originea acestora se afla in China.

Operatiunea a inceput in iulie 2006, cu o intruziune in serverele unei companii de constructii sud-coreene si s-a incheiat in iunie 2011, potrivit McAfee, care afirma ca autorii atacurilor au fost interesati in principal de date privind sistemele de aparare americane si de retelele de comunicatii prin satelit.

Sursa: TehnoPol