Site-ul Premiului Nobel pentru Pace, vizat de un atac informatic

Site-ul de internet al Premiului Nobel pentru Pace a fost vizat de un  atac informatic provenind din Taiwan, a declarat operatorul de  telecomunicatii norvegian Telenor, marti, la mai putin de trei saptamani  de la acordarea acestei recompense disidentului chinez Liu Xiaobo.

“Site-ul a fost compromis sau, cum se spune mai popular, atacat”, a  declarat Frank Stien, directorul serviciilor de securitate informatica  din cadrul Telenor, confirmand astfel o informatie furnizata de ziarul  Aftenposten.

Vizitand site-ul www.nobelpeaceprize.org,  utilizatorul de Internet risca sa isi infecteze calculatorul cu un “cal  troian”, un program extrem de dificil de detectat, care permite  agresorului sa preia de la distanta controlul calculatorului.

Potrivit lui Frank Stien, ultima adresa IP utilizata de agresor este  cea a unei universitati taiwaneze, National Chiao Tung University, dar  acest lucru nu inseamna neaparat ca atacul a fost condus din Taiwan,  hackerii folosind deseori mai multe calculatoare pentru a-si ascunde  urmele.

“Nu putem sa spunem nimic despre identitatea agresorului, nici despre motivele sale”, a precizat Stien.

Institutul Nobel din Oslo a confirmat ca a aflat de atac, dar a declarat ca situatia a revenit la normal.

“Nu mai este periculoasa accesarea site-ului, problema s-a rezolvat”,  a anuntat Sigrid Langebrekke, un oficial al institutului, fara a face  alte comentarii.

Atribuirea, la 8 octombrie, a Premiului Nobel pentru Pace lui Liu  Xiaobo, un disident care executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare  pentru “subminarea puterii de stat”, a nemultumit puternic regimul  chinez.

Fostul profesor universitar in varsta de 54 de ani este unul dintre  autorii Cartei 08, care face apel la crearea unui stat chinez  democratic. Beijingul il considera pe acesta un “infractor”.

Sursa: Mediafax