Statistici alarmante despre piaţa neagră a criminalităţii cibernetice

Laboratorul anti-malware al Panda Security a lansat un raport de investigatie in ceea ce priveste piata neagra a criminalitatii cibernetice din prezent. Panda Security a descoperit o vasta retea care se ocupa cu vanzarea de detalii bancare furate, impreuna cu alte tipuri de produse, pe forumuri si mai mult de 50 de magazine online dedicate, se arata intr-un comunicat de presa remis Tehnopol.

Aceasta este o industrie aflata in crestere rapida, iar criminalii cibernetici sunt complici si se sprijina reciproc in furtul de informatii personale pentru a obtine bani.

Piata neagra a criminalitatii informatice, care in mod traditional se concentra pe distribuirea detaliilor bancare si ale cardurilor de credit furate de la utilizatorii din intreaga lume, si-a diversificat modelul de afaceri in 2010, vanzand acum o gama mult mai larga de informatii confidentiale, incluzand detalii bancare, date de autentificare, parole, carti de credit false si multe altele. Dar, pe cat de disponibile par a fi aceste informatii, Panda Security a descoperit ca acestea pot fi accesate doar prin contactarea personala a hackerilor, care isi promoveaza <marfa> pe forumuri si in camere de chat.

Avand acces la informatiile bancare personale, infractorii pot delapida cu usurinta orice cont bancar sau card
de credit cu mult inainte ca frauda sa fie descoperita. Alarmant este faptul ca aceste date pot fi achizitionate pentru mai putin de 2 dolari per card, dar in acest pret nu sunt incluse informatii suplimentare si nici nu se verifica soldul disponibil al contului. In cazul in care cumparatorul doreste sa afle aceste informatii legate de sold si linia de credit, pretul creste la 80 de dolari pentru solduri bancare mai mici, ajungand pana la 700 de dolari in cazul in care se doreste acces la conturile cu sold garantat de 82.000 de dolari.

Tarifele sunt mai mari in cazul in care conturile au un istoric de cumparaturi online sau folosesc platforme de plata cum ar fi PayPal. Pentru un cont simplu, fara un sold garantat, Panda Security a identificat preturi incepand de la 10 dolari si crescand pana la 1.500 dolari in functie de platforma si garantia fondurilor disponibile.

Sursa: Total PR