Un malware Android sofisticat lovește telefoanele

Sute de mii de telefoane Android au fost infectate cu un malware care foloseste telefoanele pentru a trimite spam si pentru a cumpara bilete la evenimente.

Firma de securitate mobila Lookout a declarat ca virusul, denumit NotCompatible, este cel mai sofisticat din cate a vazut pana acum.
Hotii cibernetici din spatele acestui virus i-au rescris recent codul de baza, pentru a-l face mai greu de invins, a sustinut Lookout.
Malware-ul mobil care vizeaza smartphone-urile devine din ce in ce mai complex, a declarat compania de securitate Wandera.
Jeremy Linden, analist de securitate in cadrul Lookout, a declarat: “Grupul din spatele NotCompatible opereaza pe un plan diferit de producatorul tipic de malware mobil”. De obicei, a spus acesta, campaniile malware mobile dureaza doar cateva saptamani, insa creatorii NotCompatible opereaza de mai bine de doi ani.
Bug-ul a aparut prima oara in 2012 si acum este la a treia repetare, a sustinut Linden, adaugand ca cea mai recenta versiune a fost recrisa recent, asa incat este acum la fel de sofisticata ca si malware-ul care vizeaza computerele desktop.
Aceasta ultima versiune angajeaza criptarea end-to-end, tehnologiile de retea peer-to-peer si proceduri de operare ascunde, pentru a evita reperarea si indepartarea sa.
Telefoanele infectate cu NotCompatible au fost inrolate intr-o retea care este acum inchiriata oricarui grup care are nevoie de o sursa pregatita de utilizatori Android.
Linden a declarat ca telefoanele compromise au fost folosite intr-o varietate de scam-uri, inclusiv trimiterea de spam, atacarea blog-urilor WordPress si cumpararea unei cantitati mari de bilete pentru evenimente populare, care urmau a fi revandute cu un profit semnificativ.
“Aceasta este cea mai sofisticata amenintare din punct de vedere tehnic cu care ne confruntam si cea mai ingrijoratoare pentru noi”, a declarat Linden.
NotCompatible se raspandeste prin intermediul spam-urilor si site-urilor web care cuprind download-uri capcana,a informat Linden, care a solicitat utilizatorilor Android sa fie atenti la orice aplicatie care solicita instalarea unei actualizari software inainte de a fi executata.
Malware-ul mobil creste in popularitate in randul grupurilor de criminalitate informatica, deoarece smartphone-urile sunt acum foarte importante pentru viata moderna, a declarat Eldar Tuvey, din cadrul firmei de monitorizare a securitatii Wandera.
Desi Android este de mult o tinta pentru producatorii malware, aparitia familiilor malware Wirelurker si Masque, care vizeaza gadget-uri Apple, releva o incredere tot mai mare a infractorilor cibernetici, a sustinut Tuvey, acestia fiind dornici sa obtina un punct de sprijin in telefoane, asa incat sa poata recolta date utile, pe care le-ar putea vinde sau folosi pentru a face emailurile de tip phishing sa para mai plauzibile, sau chiar sa deschida conturi pe retele sociale sau pe alte servicii web-based.
Cu 70% dintre persoane care folosesc aceleasi parole pe mai multe site-uri si servicii, nu este o supriza ca infractorii obtin acces la acele conturi, a declarat Tuvey.
Sursa foto: www.snoopwall.com
Sursa articolului: smartnews.ro