Val nou de mesaje spam de Halloween

In apropierea Halloween-ului, infractorii cibernetici pregatesc unul dintre cele mai periculoase atacuri spam. Pacalelile de Halloween sunt deja prezente pe internet, livrate sub forma e-mailurilor spam care promit super-oferte la o mare varietate de softuri piratate.

Specialistii Bitdefender au descoperit mai mult de 10 valuri de mesaje spam ce promovau versiuni piratate ale unor programe precum Windows 7, Office 2010, Adobe, Corel sau asa-numitele “programe pentru Macintosh”, traduse in “peste 15 limbi”.

“A cumpara si instala produse piratate nu e doar o chestiune de moralitate”, este de parere Catalin Cosoi, Bitdefender’s Global Research Director. „Problema consta in faptul ca utilizatorii produselor piratate nu primesc actualizari critice pentru sistemele lor, facand loc vulnerabilitatilor care ar putea fi ulterior exploatate de infractorii cibernetici in diverse scopuri ilicite”, a continuat acesta.

Atacurile informatice se intensifica in perioada Halloween-ului, dar tipul de amenintari se schimba de la an la an. In 2009, cea mai raspandita tactica de inselatorie de Halloween era Black Hat SEO, prin care atacatorii compromiteau rezultatele cautarilor din browser, pentru a conduce utilizatorii catre site-uri infectate. In 2008 si 2007, mesajele spam de Halloween promovau cupoane cu reduceri pentru diverse produse. In 2006, Haloween-ul era faimos pentru Dancing Skeleton (trad. Scheletul Dansator), e-mailuri spam care redirectionau utilizatorii catre site-uri unde un schelet dansator le distragea acestora atentia, in timp ce pe calculatoarele lor se instala un program periculos de tip backdoor.

Ca si in anii trecuti, mesajele purtatoare de malware vor incerca sa se se furiseze in calculatoarele utilizatorilor. In ultimii ani, Bitdefender a identificat:

  • Vouchere de cadouri in valoare de 250$, care colectau date confidentiale si le foloseau in scopuri infractionale;
  • Felicitari virtuale trimise de amenintari precum Storm, Waledac (Win32.Worm.Waledac) sau Prolaco (Win32.Worm.Prolaco), ce contineau arhive cu fisiere infectate, care odata rulate ii permiteau atacatorului sa preia controlul asupra sistemului compromis. Acestia puteau colecta si folosi datele confidentiale ale utilizatorului sau puteau controla calculatorul in atacuri de tip DDoS.

Cateva sfaturi pentru a tine amenintarile la distanta in perioada Halloween-ului:

  • Folositi o solutie de securitate a informatiilor, cu protectie antimalware, firewall si filtruspam si descarcati toate actualizarile cerute.
  • Verificati in mod regulat site-ul furnizorului sistemului de operare si instalati toate update-urile si patch-urile pe care le pun la dispozitie.
  • Utilizatorii Bitdefender trebuie sa se asigure ca au activata functia Search Advisor si sa evite accesarea rezultatelor marcate ca fiind periculoase.
  • Nu accesati linkuri din mesaje de spam si niciodata nu deschideti fisiere atasate la astfel de e-mailuri, pentru ca s-ar putea sa contina malware.
  • Nu adaugati in lista de prieteni persoane necunoscute.
  • Daca primiti mesaje de avertizare atunci cand accesati o pagina web, parasiti pagina.
  • Nu instalati programe din surse nesigure, mai ales daca e vorba de codec-uri. Folositi furnizori autorizati pentru astfel de programe.

Sursa: Bitdefender