Viermele Stuxnet, responsabil de întârzierile din programul nuclear iranian

Viermele Stuxnet ar putea fi responsabil, partial, de intarzierile din programul nuclear iranian, sustine un fost inspector al programului nuclear, din partea Natiunilor Unite, citat de BBC.

Olli Heinonen, fost director adjunct al Agentiei Internationale de Energie Atomica, a spus ca virusul ar fi cel responsabil de problemele pe care le are Iranul cu imbogatirea uraniului. Descoperit in iunie, Stuxnet este primul vierme informatic care are ca tinta sistemele de control din uzinele industriale. Iran a negat ca intarzierea planurilor sale nucleare ar fi fost provocate de Stuxnet.

Heinonen a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca intarzierile actuale de la uzina Natanz, unde se imbogateste uraniul, au mai multe cauze.

Uraniul este in general imbogatit sau concentrat cu ajutorul unor centrifugi ultra rapide. Heinonen sustine ca la intazierile cu care se confrunta Iranul, in programul nuclear, a contribuit si complexitatea dezvoltarii acestor centrifugi.

Stuxnet „ar putea fi unul dintre motivele intarzierilor … nu exista dovezi clare in acest sens, insa au existat foarte multe centrifugi care s-au defectat”, a precizat Olli Heinonen.

Sursa: TehnoPol