Analiza grupurilor de discuții (News Groups-Usenet)

Spre deosebire de IRC, discutiile in cadrul grupurilor de Usenet nu se desfasoara in timp real. O persoana care doreste sa trimita un mesaj unui anumit grup o poate face utilizand un software similar celui de e-mail („group mail”) iar raspunsurile sau reply-urile se pot transmite pe aceeasi cale sau alternativ printr-un e-mail adresat direct persoanei care a trimis mesajul initial.

Grupurile de discutii specializate in subiecte ilegale, precum pornografia infantila, sunt gazduite de servere ce se afla in alte tari decat cea de origine a membrilor grupului

Aceste grupuri de discutii sunt un mediu propice si pentru comercializarea unor produse rezultate din activitati infractionale sau materiale audio, video sau software „piratat”.

Analizarea mesajelor de Usenet, care sunt similare cu cele de e-mail, se va face in acelasi mod ca in cazul acestora din urma, in special in privinta „header-ului”, cu ajutorul unor programe pentru calculator specializate.

Internetul ofera si alte servicii de comunicatie precum ICQ – „I Seek You” (o varianta mai avansata de IRC, care permite notificarea utilizatorului in momentul in care o anumita persoana este conectata la Internet) sau Netmeeting (un program care ofera posibilitatea comunicarii in timp real prin imagine si sunet).

Sursa articolului: Emilian Stancu, Procedee tactice folosite în investigațiile penale. Evoluții.