Cercetați pentru infracțiuni informatice

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracţională, specializată în infracţiuni informatice, formată din 4 membri.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, din Satu Mare, au fost ridicate unităţi de memorie, peste 60.000 de euro si au fost instituite mai multor sechestre asiguratorii asupra unor bunuri mobile şi imobile.

La data de 24 ianuarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul I.G.P.R. şi procurorii DIICOT – Structura Centrală au efectuat 4 percheziţii înSatu Mare, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate mai multe dispozitive de stocare a datelor (hard-disk-uri, stick-uri de memorie), precum şi peste 60.000 de euro.

De asemenea, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra autoturismelor utilizate de suspecţi şi pe imobilele acestora.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011-2013, suspecţii ar fi postat pe diferite site-uri de internet mesaje prin care ar fi afirmat că, în schimbul unor sume de bani, pot accesa fără drept diferite sisteme informatice sau căsuţe de corespondenţă electronică.

Suspecţii ar fi primit solicitări de la diferite persoane, în care erau precizate adresele de email ale victimelor, unde aceştia doreau să obţină acces. Suspecţii ar fi accesat în mod ilegal adresele de email, după care ar fi trimis solicitanţilor parolele de acces, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 200 de USD.

Astfel, aceştia ar fi obţinut acces, în mod ilegal, la aproximativ 1.050 de conturi de e-mail, dintre care 250 ar aparţine unor cetăţeni români.

Din cercetări, a rezultat că suspecţii ar fi obţinut acces inclusiv la conturi de email aparţinând unor instituţii şi companii din Statele Unite ale Americii şi România.

În cauză s-a colaborat cu autorităţile din S.U.A..

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare şi din cadrul I.P.J. Satu Mare.

Suspecţii sunt cercetaţi pentru accesul fără drept la un sistem informatic şi transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Sursa foto: www.ccib.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro