Măsuri luate de CJ Vâlcea împotriva atacurilor cibernetice

Președintele Consiliului  Județean Vâlcea a anunțat că instituția a luat măsuri speciale pentru protecția împotriva atacurilor informatice.

“Trebuie să recunoaștem că a devenit tot mai stringentă necesitatea creșterii capacității de reacție la incidentele cibernetice și diminuarea impactului acestora asupra resurselor și serviciilor care fac parte din viața noastră cotidiană. În acest context, dar și pe fondul obligațiilor de a fi respectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, deținătorii de infrastructuri cibernetice trebuie să fie permanent alături și să sprijine autoritățile în luarea deciziilor și în implementarea măsurilor adecvate fiecărui gen de alertă cibernetică. În sfera acestor obligații se află și instituțiile publice, inclusiv Consiliul Județean Vâlcea, a declarat Ion Cîlea, citat de Agerpres.

Pentru siguranța echipamentelor din dotare și a stocurilor de informații și date, a intrat în practica noastră datoria de a efectua periodic auditări în domeniul securității cibernetice și de a desemna persoane autorizate pentru prevenirea, identificarea și reacționarea promptă la orice incident apărut în infrastructura digitală din dotare”, a precizat Cîlea.

În acest sens, președintele CJ Vâlcea a cerut inginerilor IT angajați ai instituției să efectueze o verificare a site-ului propriu și a celor aparținând instituțiilor aflate în subordine, având în vedere că pe harduri sunt stocate informații importante care ține de proiectele europene, de plăți etc.

“Măsurile noastre speciale nu sunt întâmplătoare. A devenit de notorietate faptul că infractori invizibili din Vâlcea care, din păcate, s-au specializat în spargerea rețelelor, au dat foarte serios de lucru instituțiilor abilitate din România și SUA. În calitatea mea de reprezentant al autorității publice, nu m-am simțit deloc confortabil atunci când presa nord-americană a denumit capitala județului nostru cu toponimul Hackerville”, a mai spus Ion Cîlea.

De aproximativ o lună și jumătate, site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea nu mai funcționează. Toate datele au fost șterse, iar adresa electronică nu mai este validă, după ce acesta a fost spart de doi hackeri, unul dintre aceștia făcând parte din celebra comunitate de hackeri autointitulată “Anonymous România”.

Sursa foto: www.b365.ro
Sursa articolului: securityportal.ro