Pirateria software, în scădere în România

Tendinta pirateriei software in Romania este de descrestere, in timp ce la nivelul Uniunii Europene acest trend a ramas constant, potrivit declaratiilor reprezentantului Business Software Alliance (BSA), avocat Magda Popescu, la conferinta de presa organizata marti de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Magda Popescu a aratat ca rata pirateriei software in Romania a scazut de la 66% in 2008 la 65% in 2009, aceasta rata fiind si mai mica i 2010, pe un trend descrescator. Ea a mai spus ca nimeni nu se poate considera la adapost de verificarile autoritatilor.

Seful Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, comisarul-sef Dan Bucur, a informat ca politia a efectuat, de la inceputul anului, 365 de actiuni si verificari, care au vizat 777 de persoane fizice si juridice pentru 500 de infractiuni, care au adus un prejudiciu firmelor
de soft de circa doua milioane de euro.

“Pirateria programelor de calculator produce un impact semnificativ asupra industriei software si asupra economiei ca intreg. Tehnologia
curenta face din copierea produselor software o sarcina simpla pana si pentru cel mai putin performant computer si, in consecinta, reproducerea neautorizata a programelor de calculator nu mai este un fenomen neobisnuit in Romania”, a declarat comisarul-sef Dan Bucur.

Procurorul-sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor pe proprietate intelectuala, Monica Pop, a aratat ca Parchetul a intocmit 58 de rechizitorii privind proprietatea intelectuala in perioada ianuarie-septembrie 2010, cu un prejudiciu constatat de 9.800.000 de lei, 2.020.000 de euro si 20.000 de dolari.

Procurorul Monica Pop a informat ca, in 2010, au existat trei condamnari definitive in cazuri privind proprietatea intelectuala la pedepse cu amenda penala sau inchisoare cu suspendare.

Sursa: Rompres