Unul din doi utilizatori este îngrijorat de pierderea sau furtul datelor personale din cauza software-ului piratat

Cu ocazia Consumer Action Day, Microsoft face publice rezultatele unui sondaj de opinie in care peste 38.000 de persoane din 20 de tari din intreaga lume au fost intervievate pe tema software-ului piratat. Rezultatele arata faptul ca utilizatorii se tem de pericolele utilizarii software-ului contrafacut: unul din trei utilizatori sunt de acord ca softul piratat nu este sigur, pierderea sau furtul datelor personale fiind primul motiv de ingrijorare. Pentru un consumator, nu numai avantajele imediate ale unui sistem functional dar si economiile obtinute pe termen lung din intretinerea PC-ului se constituie in argumente pentru achizitionarea unei licente Windows in varianta preinstalata pe calculatoarele nou achizitionate – cel mai mic pret disponibil pe piata la acest moment.

Rezultatele sondajului de opinie pentru fiecare tara participanta sunt disponibile la http://www.microsoft.com/presspass/presskits/antipiracy/materials.aspx. Potrivit datelor publicate, 70% dintre respondenti considera ca software-ul original este mai sigur, mai stabil si mai usor de intretinut. Majoritatea celor chestionati – 73% dintre respondenti, spun ca ar achizitiona software original daca ar avea de ales si mai mult de doua treimi considera ca utilizatorii trebuie sa aiba grija atunci cand cumpara software si sa se asigure ca acesta nu este contrafacut.

Microsoft recomanda utilizatorilor sa verifice daca software-ul lor trece testul de validare Windows la http://www.microsoft.com/genuine/validate atunci cand cumpara un PC cu Windows preinstalat si de fiecare data cand fac cumparaturi online si folosesc cardul de credit. In acelasi timp, este important ca utilizatorii sa fie informati asupra riscurilor la care se expun prin utilizarea de software piratat, altele decat cele legale si care afecteaza in egala masura persoanele fizice si companiile. Printre acestea se numara:

1. Riscuri de securitate a datelor si a informatiilor cu care fiecare dintre noi lucreaza zi de zi: prin pirateria software, utilizatorii se expun riscurilor de a utiliza un produs inferior care ii face vulnerabili la virusi, spyware si alte coduri malitioase care faciliteaza furtul datelor personale si confidentiale;

2. Riscuri economice: un incident cauzat de un program software infectat cu malware poate depasi 1000 USD pentru un singur calculator, iar prejudiciile asociate cu pierderea si compromiterea datelor se pot ridica pana la zeci de mii de dolari pentru fiecare incident in parte.

Astazi, produsele piratate se apropie foarte mult de variantele originale, iar acest lucru ingreuneaza distingerea produselor originale.

Avand ca punct de plecare seria de evenimente din cadrul Consumer Action Day, Microsoft Romania lanseaza o campanie de comunicare si informare in sprijinul consumatorilor care cuprinde: spot TV, elemente de comunicare online si social media, precum si tactici de PR. Campania isi propune sa prezinte in detaliu de ce e bine sa alegem software original, prezentand atat avantajele acestui lucru, cat si riscurile la care ne expunem in cazul utilizarii software-ului piratat, si, de asemenea, cum facem diferent intre software-ul original si cel contrafacut.

Sursa: McCann PR