Hackerii preiau controlul asupra a 300.000 de routere home

O rețea de routere deturnate a fost descoperită de către cercetătorii în domeniul securității.

Rețeaua implică peste 300.000 de routere individuale și pentru întreprinderi mici, care au fost preluate în baza unor lacune în software-ul lor de bază.

Descoperită de către cercetătorii din cadrul Team Cymru, rețeaua se consideră a fi una dintre cele mai mari care implică astfel de dispozitive.

Încă nu se cunoaște care este intenția autorilor atacului cu privire la colectarea routerelor compromise.

Într-o lucrare de cercetare care descrie constatările efectuate, Team Cymru a explicat că a identificat primele routere compromise, create de diferiți producători, în luna ianuarie 2014. Aceste prime victime au fost în Europa de Este, însă acum majoritatea mașinilor se află în Vietnam, restul fiind împrăștiate în Europa, precum și într-o serie de alte câteva țări, a susținut Team Cymru.

Odată ce routerele au fost preluate, instrucțiunile interne au fost modificate, astfel încât acestea nu au mai cerut serverelor propriului furnizor ISP să localizeze site-urile pe care le vizitează în mod regulat.

Acest lucru ar putea însemna faptul că atacatorii ar putea redirecționa persoanele oriunde și-ar dori, ar putea injecta propriile anunțuri în paginile web pe care oamenii le vizitează și ar putea otrăvi rezultatele căutărilor pe care aceștia le inițiază.

În schimb, aceste interogări au fost dirijate prin intermediul a două adrese IP supravegheate de către o companie de hosting din sudul Londrei. Compania nu a răspuns încă cererii de a comenta subiectul.

Cercetătorul Team Cymru, Steve Santorelli, a declarat că motivul care a stat la bază creării unei rețele de routere deturnate este încă “misterios”, având în vedere faptul că atacatorii nu par să fi abuzat de controlul pe care îl dețin.

Team Cymru a contactat agențiile de aplicare a legii cu privire la acest atac și a informat furnizorii de servicii internet cu privire la clienții compromiși, a adăugat Santorelli.

Sursa foto: www.hdsatelit.blogspot.com
Sursa articolului: www.smartnews.ro