Hackerul român TinKode a spart serverele Agenției Spațiale Europene

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a recunoscut ca multe din serverele sale au fost sparte de un hacker “calificat” roman, informeaza site-ul Social Barrel, care publica un interviu luat purtatorului de cuvant al agentiei.

Hacker-ul, cunoscut sub numele de TinKode, a postat pe blogul sau – duminica – o lista de adrese de e-mail care par sa apartina angajatilor agentiei, impreuna cu datele de conectare si parolele lor de autentificare pe serverele FTP ale ESA. El nu si-a dezvaluit metoda folosita pentru hacking.

Purtatorul de cuvant al ESA a confirmat atacul si a declarat ca acesta a afectat in special serverele de mail, folosite de agentie pentru schimburi de date intre ESA si partenerii sai. Cu alte cuvinte, atacul lui TinKode nu a afectat intreaga structura de lucru, iar site-ul primar nu a fost compromis.

El a mai spus ca atacul a compromis doar securitatea serverelor publice, dar aceasta nu constituie un indicator de incredere pentru viitor, astfel incat ESA a promis sa-si consolideze nivelul de securitate a sistemului sau informatic.

In momentul interviului, toate serverele compromise erau deja scoase din uz, ele urmand a fi repuse in functiune dupa ce masurile de securitate vor fi actualizate. Aceasta securizare va dura mai multe zile.

In pofida atacului hacker-ului roman, activitatea stiintifica a ESA nu a fost afectata, ea continuand la fel ca si inainte, a adaugat purtatorul de cuvant.

Sursa: ziare.com