Hackerul român care a spart serverele NASA, reținut de DIICOT

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut un hacker din Cluj ce a spart serverele NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Butyka Robert, in varsta de 26 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost retinut de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Cluj, pentru 24 de ore.

El este acuzat de comiterea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic, prin incalcarea masurilor de securitate, perturbare grava a functionarii unui sistem informatic prin introducerea, modificarea si deteriorarea datelor informatice si prin restrictionarea accesului la aceste date si detinere fara drept a unui program informatic in scopul savarsirii acestor infractiuni, prevazute de articolul 42, alineatele 1 si 3, articolele 45 si 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

In 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin incalcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere apartinand NASA, precizeaza DIICOT.

Tanarul nu are studii aprofundate in informatica, insa e foarte priceput in domeniu, afirma surse din randul anchetatorilor, care adauga ca el a facut acest gest doar pentru a demonstra ca poate, cauzand un prejudiciu de 500.000 de dolari.

Potrivit anchetatorilor, Robert Butyka, care folosea porecla “Iceman” pe internet, are 26 de ani si nu are un loc de munca. Cel mai probabil, americanii vor incerca recuperarea prejudiciului de la tanarul clujean.

Pagubele produse de Butyka au fost de 300.000 de dolari, iar 200.000 de dolari s-au cheltuit pentru repararea daunelor, fiind nevoie de trei luni de munca in acest sens.

Sursa: Tehnopol