Procurorii DIICOT au reţinut un grup pentru fraudă informatică şi şantaj

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Alexandrescu Alin-Alexandru, 34 de ani, Alexandrescu Ecaterina-Luminita, 30 de ani si Necula Ciprian-Andrei, 20 de ani, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea grava, fara drept, a functionarii unui sistem informatic, frauda informatica si santaj.

In fapt, se retine ca inculpatii au constituit un grup infractional organizat, urmarind obtinerea unei sume considerabile de bani, prin compromiterea sistemului informatic apartinand unei clinici medicale din municipiul Bucuresti, urmata de amenintarea cu publicarea datelor confidentiale ale pacientilor clinicii.

In acest scop, liderul gruparii, inculpatul Alexandrescu Alin-Alexandru a accesat, fara drept, adresele de e-mail utilizate de catre persoane din conducerea clinicii, precum si sistemul informatic al clinicii si a copiat bazele de date ale aplicatiei informatice de gestionare a datelor de stare civila, tratamentelor medicale precum si altor date confidentiale ale pacientilor.

Ulterior, prin intermediul postei electronice, inculpatul Alexandrescu Alin-Alexandru i-a contactat pe reprezentantii clinicii si le-a pretins suma de 300.000 euro, sub amenintarea ca, in caz contrar, va publica pe internet datele confidentiale ale pacientilor, situatie de natura a perturba grav activitatea clinicii.

In noaptea de 12/13.03.2011, inculpatii au fost depistati in flagrant delict in momentul in care primeau suma de bani pretinsa.
Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie din cadrul D.C.C.O. – SCCI.

Suportul tehnic al actiunii a fost asigurat de catre DOS.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au solicitat instantei de judecata arestarea preventiva a celor trei inculpati pentru 29 de zile.

Sursa: DIICOT