Procurorii DIICOT efectuează percheziții pentru infracțiuni de natură informatică (tip skimming)

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Craiova efectueaza un numar de 35 de perchezitii domiciliare in localitatile Craiova (20), Bucuresti (5), Galati (4), Constanta-Mangalia (3), Sacele (1), Timisoara (1), Fetesti (1), in vederea destructurarii a doua grupuri infractionale organizate specializate in savarsirea infractiunilor de natura informatica (tip skimming).

Invinuitii sunt cercetati in doua cauze pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, spalare a banilor, prev. de art. 23 din Legea nr. 656/2002 si infractiuni savarsite prin intermediul sistemelor si retelelor informatice sau de comunicatii – infractiuni prevazute in Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic (art. 24-25 si art. 27) si de titlul III din Legea nr. 161/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice (art. 42 si 46).

Astfel, in urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca numitii Jianu Aurel Eugen zis “Gorila” sau “Relu”, Muchie Marinel zis “Spirache”, Camen Vica Stelian, Florea Iancu Ovidiu, Cotoc Viorel, Popescu Adrian, Teodor Sorin, zis “Periuta”, Tiron Laurentiu Mirel, Tiron Daniel Cosmin, Gherganu Radu Ionel si alti produc/achizitioneaza aparatura de skimming pe care ei si alti membri ai grupului infractional organizat o folosesc apoi pe teritoriul Italiei (indeosebi in magazine, prin amplasarea pe POS-uri), Olandei, Frantei sau Spaniei pentru a copia fraudulos datele de identificare a mijloacelor de plata electronice utilizate de rezidenti/nerezidenti la diferite terminale ATM/POS.

Datele obtinute sunt folosite pentru producerea unor mijloace de plata electronica false cu ajutorul carora sunt extrase mari sume de bani din conturile titularilor, activitati ce se desfasoara de regula in Columbia, Republica Dominicana, S.U.A. sau Mexic. O parte din banii astfel obtinuti in strainatate sunt trimisi in tara prin intermediul serviciilor de transfer international de bani, pe numele altor persoane, sau prin curieri.

De asemenea, s-a constatat ca membrii acestui grup infractional organizat obisnuiesc sa investeasca aceste sume de bani in metale si/sau pietre pretioase, automobile de lux ori alte bunuri mobile de valoare, in scopul de a le ascunde originea ilicita, pe care le transfera apoi in Romania, unde sunt vandute sub pretul de achizitie.

Din materialul de urmarire penala administrat a rezultat ca, la randul lor, invinuitii Camen Cosmin zis “Lale”, Para Ilie zis „Elvis”, Vanghelie Traian Gabriel, Stanescu Nicolae zis “Boaba”, Gherganu Radu Ionel, Petrovici Marcel Ionut zis “Cantar”, Vacuta Sidonia Florentina, Cita Narcis Florin, Ionescu Cosmin Stefan, zis „Beni” si Sanda Stefanita zis “Pepa „ sau „Calu” s-au constituit intr-un grup infractional organizat avand ca obiect retragerile frauduloase de numerar, amplasand dispozitive artizanale de copiere a datelor de pe card-uri bancare la ATM-uri si clonand aceste card-uri. In acest mod membrii gruparii au efectuat in perioada 25 octombrie 2009 – 07 noiembrie 2009 mai multe retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri de pe raza municipiilor Bucuresti si Craiova, totalizand aproximativ 200.000 lei (50 000 euro).
Prejudiciul cauzat de membrii celor doua grupuri infractionale organizate este estimat la peste 300.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova vor fi adusi cu mandat de aducere un numar de 24 de invinuiti in vederea audierii.
Cercetarile se efectueaza cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BRIGAZII DE COMBATERE A CRIMINALITATII ORGANIZATE CRAIOVA.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre DIRECTIA GENERALA DE INFORMATII SI PROTECTIE INTERNA si de catre SERVICIUL DE INFORMATII SI PROTECTIE INTERNA DOLJ, prin structurile specializate.

Perchezitiile se efectueaza cu sprijinul lucratorilor GRUPARII MOBILE DE JANDARMI DOLJ si ai SERVICIULUI PENTRU INTERVENTII RAPIDE DOLJ.

Sursa: D.I.I.C.O.T.